Åbningstale ved Kunst på Molen lørdag den 2. juli 2016 v/ Peter Poulsen

I år er det mig, der har fået æren og fornøjelsen at holde åbningstalen til Kunst på Molen 2016.

Det er jeg glad og stolt over, for Hornbæk er fyldt med ildsjæle, der hver dag gør en kæmpe forskel for vores by – og når det gælder Kunst på Molen, er det Hornbæk Kunstnerne der gør en forskel.

Og det er en fornøjelse, for Hornbæk fylder rigtig meget i mit liv.

Det er her jeg bor og er valgt til byrådet. Det er her jeg bruger det meste af min fritid som formand for Hornbæk Idrætsforening.

Og sådan er vi mange, der har det her i Hornbæk

Vi bor her ikke bare.

Vi står ikke bare op om morgen, går på arbejde, køber ind efter fyraften og lukker døren til omverdenen, når vi kommer hjem.

Vi nyder vores by.

Vi nyder vores natur.

Og vi bakker op om hinanden.

Og det sidste er det vigtigste.

Det er blevet en tradition at der er Kunst på Molen - dette store tilbagevendende arrangement, afholdes altid første weekend i juli måned.

Arrangører er Hornbæk Kunstnerne, som er en forening af udøvende kunstnere og kunsthåndværkere med tilknytning til lokalområdet og som har det prisværdige formål at skaffe udstillingsmuligheder for medlemmerne.

Der er 35 stande, bemandet med kunst og aktive kunstnere, og man regner med over 10.000 besøgende over hele denne weekend.

Det er altså en stor kulturbegivenhed i Hornbæk, hvor kunsten går hånd i hånd med forskellig musikalsk underholdning.

Det har udviklet sig til at være ikke bare en rigtig Hornbæk-ting – men også en begivenhed man strømmer til fra hele kommunen.

I det hele taget synes jeg, at vi er gode til den slags begivenheder i kommunen – tænk bare på Havnefesterne i Hornbæk og Snekkersten, høstfest på Flynderupgaard, Sundtoldsmarked og alle de andre begivenheder hvor vi efterhånden samles.

Det sætter en god stemning – sådan som vi også skal glæde os over de næste par dage her på havnemolen i Hornbæk.

Hornbæk er stedet, hvor du kan få ro i sjælen og nyde de unikke naturomgivelser som stranden, havnen, plantagen, lyset, den friske luft, naturen og byvandringer. Her vil du mærke og forstå, hvorfor de kendte kunstnere valgte netop Hornbæk som deres inspiration. De lange solskinsdage og aftener på stranden mellem havet og havnen er noget helt særligt.

Hornbæk er et typisk eksempel på et fiskerleje, der blev opdaget af kunstnerne. Det var kunstmalerne Viggo Johansen, P.S. Krøyer, Frants Henningsen, Bernhard Middelboe, Kristian Zahrtmann og Holger Drachmanns omfattende produktion af skitser, akvareller og oliemalerier samt digte og noveller, der med et slag gjorde Hornbæk kendt.

Fra 1870’erne søgte kunstmalere til Hornbæk og den smukke egn, bl.a. Viggo Johansen, Zahrtmann, og P.S. Krøyer.

Kort tid efter satte den almindelige turiststrøm ind og som Krøyer skrev i 1891: ”Hornbæk er et smukt sted, men om sommeren er her desværre ikke mere til at være for badegæster” – og der kom ikke færre gæster efter jernbanen Helsingør – Hornbæk åbnede i 1906.

Holger Drachmann gæstede også i en årrække Hornbæk, hvor han var en farverig person både i borgerskabets selskabsliv og blandt fiskere, da han fra barnsben havde interesse for søfart.

Hornbæk er og bliver unik på mange måder og ikke mindst de mange begivenheder, der er året rundt – ikke mindst om sommeren, hvor Kunst på Molen er et af de mange arrangementer som hvert år trækker mange mennesker til byen.

Tak til Hornbæk Kunstnerne for deres store arbejde med dette fornemme arrangement. Det er en fornøjelse at være borger i Hornbæk ikke mindst en dag som i dag.

Jeg vil ønske både kunstnere og gæster god fornøjelse og erklærer hermed Kunst på Molen 2016 for at være åben.

Peter P. / 8. juni 2016